ELEKTROSTATİK TOZ BOYA FİLTRELERİ
Toz boya filtresi, sanayide çeşitli üretim kollarında kullanılıyor. Genellikle havalandırma sistemleri içerisinde konumlandırılan ve bunun yanı sıra toz ve boya tutucu olarak tercih edilen filtreler, çeşitli malzeme özelliklerine sahip olabiliyor. Dış kaplama kısmı genellikle karton malzemeden üretilen filtrenin içinde ise yaygın olarak cam elyaf filtre uygulanır.
Lif yoğunluğu havanın giriş yönünden çıkış yönüne doğru artırılmış olan bu sistem, yüksek filtrasyon özelliği göstermektedir.
Dolayısıyla da günümüzde çeşitli üretim ve faaliyet alanlarında farklı konum ve amaçlarla kullanılıyor.
Elektrostatik toz boya filtreleri, özel imalat ürünleri istenmediği takdirde, koruyucu filtre teli ile kaplanmazlar. Ancak bazı durumlarda bu kaplama gerekli olabilir ve firmanın isteğine göre bu ekleme yapılabilir. Diğer taraftan elektrostatik toz boya filtrelerinin önemli bir özelliği, jet puls adı verilen özelliktir. Bu özellik ters patlatma ya da sirkeleme olarak da ifade edilir. Kısaca filtre üzerinde birikmiş olan tozun ziyan edilmemesi sistemidir ve bu anlamda önemli bir farklılık yaratır.
Filtrelerin kullanım ömrünü belirleyen bir unsur olarak filtre yüzeyinden de söz etmek gerek. Filtre yüzeyinin metrekare bazında geniş olması, daha yüksek performans anlamına gelirken, aynı zamanda daha uzun süre sorunsuzca kullanılması demektir. Buna bağlı olarak da kullanıldığı alanda daha düşük bakım masrafları oluşturur ve daha uzun süre sorunsuzca iş görür. Bu sebeple filtrelerin kullanım ömrü, filtre yüzey alanı ile doğrudan ilişkilidir. Genel olarak toz boya filtreleri silindir formunda üretilmekle birlikte 320×600 mm ölçüleri tercih edilmektedir. Pliseli kartuş olarak tasarlanan ürünler, her ne kadar toz boya kartuşu olarak en sık tercih edilen şekil olsa da, farklı nitelikte üretim yapılması da mümkündür. Bu sebeple ölçü, şekil, katmanlar ve benzeri detaylar farklılaşabilir.